Over mij en over de ontwikkeling van de Hondenservice

Leuk dat je hier een kijkje neemt. Mijn naam is Annemiek, ik ben 38 jaar en woon samen met mijn man in ‘s-Heerenberg

Voordat ik mij volledig richtte op hondengedrag heb ik eerst zeven jaar als paraveterinair in verschillende dierenklinieken gewerkt.

In 2013 begon ik een eigen hondenuitlaatservice en ging opleidingen volgen voor kynologisch instructeur en hondengedragstherapeut.

Traditionele lessen

Ook ik ben begonnen met het geven van traditionele puppycursus en pubercursus waar het aanleren van commando’s/ gehoorzaamheid de rode draad was. Ook bij het begeleiden van ‘probleem gedrag’ was dit aan de orde.
De traditionele benadering werkte (op de korte termijn) en mensen waren tevreden, echter door nieuwe kennis zag ik dat de honden zelf minder geholpen waren.

Verandering

Ik was in contact gekomen met het werk van Turid Rugaas… Hierdoor kreeg ik veel meer oog voor de subtiele signalen van de hond zag ik dat zoveel honden nog steeds veel subtiele stresssignalen lieten zien. De meeste mensen zagen deze signalen niet of interpreteerde deze verkeerd. Logisch, ze hadden hier immers niets over geleerd op de hondenschool.

Het herkennen en interpreteren van de subtiele lichaamstaal van honden kwam centraal te staan in de lessen. Er ontstond een meer natuurlijke communicatie en omgang en er waren minder oefeningen en kunstjes nodig.

Eenrichtingscommunicatie werd tweerichtingscommunicatie.

Specialisatie

Vanaf hier is het balletje gaan rollen. Door zelfstudie kwam ook de invloed van voeding op gedrag in beeld en daarna kwam ik in contact met Petra Driesen.

Wat een wereld ging er open…
Over omgaan, samenleven en begeleiden van honden op een manier die voor voor mij eindelijk kloppend voelde. Het werd mij duidelijk dat alles met elkaar samenhangt. Er dient véél breder gekeken te worden als we daadwerkelijk de hond willen helpen én het waarom achter een omgang met je hond zonder continu (voer)beloningen werd heel duidelijk.
Nog meer opleidingen volgden, evenals vele boeken, interessante casussen (veelal met puber honden en buitenlandse honden) en allerlei artikelen. En dit alles nog steeds.

In de afgelopen 10 jaar is mijn visie en werkwijze als gevolg van de nieuwe kennis ook telkens iets veranderd.

Met de omschakeling naar onvoorwaardelijk begeleiden van/ samenleven met honden en de holistische visie is er nu een solide basis van waaruit ik werk.

Inmiddels heb ik me gespecialiseerd in het bieden van één op één ondersteuning aan mensen die recent een buitenlandse hond, herplaatshond of puppy in huis hebben. Ook voor ondersteuning bij het begeleiden van je puberhond kun je bij mij terecht.

Annemiek van den Bemt in Oosterpark


Op deze foto zie je mij (heel wat jaartjes terug;)) samen met Jessie. Jessie werd geboren in Spanje en had gezien haar gedrag blijkbaar al veel meegemaakt in haar eerste levensjaar daar. Ze was circa 1,5 jaar toen ze vanuit een opvang in België bij mij kwam wonen. Haar vertrouwen in mensen en andere honden was flink geschaad. Ik heb enorm veel geleerd door en van haar. Zeker de laatste jaren zorgden haar lichamelijke en geestelijke veranderingen voor andere behoeften en heb ik ook veel over mezelf geleerd.
Begin 2022 heb ik na 12,5 jaar samengeleefd te hebben afscheid van haar genomen.

Blijven leren en ontwikkelen.

Naast mijn werkzaamheden van de Hondenservice lees ik veel, maak ik graag een wandeling in de natuur en volg ik regelmatig cursussen en lezingen om mijn kennis uit te blijven breiden.
Dit gaat inmiddels verder dan alleen kennis over hondengedrag. Denk bv aan voeding en werking van de hersenen.

Nieuwsgierig zijn, willen ‘uitpluizen’, leren, groeien en ontwikkelen is een continu proces en staat centraal in mijn leven. Ik zal nooit klaar zijn met leren. Zeker in dit vak niet waar er (gelukkig) al heel veel veranderd is en dit door nieuwe onderzoeken en inzichten ook telkens iets blijft veranderen.
Dit heeft ertoe geleid dat ik als hondengedragstherapeut (al noem ik het zelf liever hondengedragsdeskundige) door alle nieuwe kennis zo anders ben gaan werken dat het na 10 jaar tijd wordt voor een andere naam en website. De teksten op deze website zijn grootendeels al aangepast en achter de schermen wordt gewerkt aan een nieuwe website.

CV

Opleidingen en seminars/lezingen:
2021/2022 – Individueel traject Learning Animals
2020/2021 – Learning Human, Learning Animals
2020 – Inzicht in sociale dynamiek, Learning Animals
2020 – Cavorting canines. How exercise effects the body and brain of the dog, Amber Batson
2020 – Pijn bij honden, Els Vidts
2019 – Puberteit; de invloed van hormonen, Sam Turner
2019 – Tweedaags seminar “Looking at problem behaviour”, Sheila Harper
2017/2018 – Opleiding Holistisch gedragstherapeut en trainingsvrij opvoeden en werken deel 2, Petra Driesen
2017 – E
en uitvallende hond in huis, Monique Bladder
2017 – Tweedaagse cursus hond – hond agressie, Petra Driesen
2016/2017 – Opleiding Holistisch gedragstherapeut en trainingsvrij opvoeden en werken deel 1, Petra Driesen
2016 – Lezing Voeding en gedrag, Petra Driesen
2016 – Seminar Calming signals, Turid Rugaas
2016 – Seminar Problem solving, Turid Rugaas
2016 – Lezing BAT (Behavior Adjustment Training)
2015 – Begeleiding probleemgedrag hond, Quiebus
2015 – Gevorderd Kynologisch instructeur, Quiebus
2014 – Kynologisch instructeur, Quiebus
2013 – Leren bij honden, Dogvision
2013 – Toegepaste ethologie van de hond, Dogvision
2007 – Paraveterinair dierenartsassistente, Wellant college

Werkervaring:
2013 t/m heden – Eigenaar Hondenservice Annemiek
sinds 2015 Hondenschool/-gedragsbegeleiding Annemiek
2015 t/m 2016 – Instructeur Hondenschool Jans
2007 t/m 2013 – Paraveterinair in verschillende Dierenklinieken
2003 – 2005 – Vrijwilligster (dierenverzorger) in pension/asiel in Dordrecht