Een tuig of een halsband?

Een tuig of een halsband?

Dit artikel is geschreven door Annemiek v.d. Bemt.
Hondenservice Annemiek.

Wanneer er met de hond een wandeling gemaakt wordt los van de lijn kan een halsband prima, maar….

wanneer er aangelijnd gewandeld wordt is Hondenservice Annemiek absoluut een groot voorstander van een goed passend y-tuig.
Lees hieronder waarom en kom meer te weten over een halsband, tuig en wandelen zonder trekken.

Wat voor tuig?

Een goed passend y-tuig/harnas verdeeld de druk op de juiste manier en belemmerd de hond niet in zijn beweging en is het tuig dat door Hondenservice Annemiek geadviseerd wordt. Op de onderstaande foto zie je hoe een y-tuig hoort te zitten.

Het loopt boven de schouders langs, zit niet in de oksel en moet zo afgesteld zijn dat tijdens het lopen de elleboog ook niet tegen een gesp aankomt.

Het is belangrijk te beseffen dat niet elk tuig per definitie goed is daarmee beter is dan een halsband. Er zijn veel modellen die de natuurlijke pas van de hond verstoren, wat op de lange termijn – net als bij een halsband – een vergrote kans geeft op lichamelijke ongemakken en blessures. Denk bijvoorbeeld aan schouder blessures.
Vandaar het specifieke advies voor een y-tuig.

Waarom geen halsband?

Met een halsband vangt de nek alle klappen en druk op. Het kan bij druk/ spanning schade veroorzaken aan organen in de hals (b.v. de schildklier, luchtpijp en strottenhoofd) en aan de cerviale wervelkolom. Het ‘probleem’ is dat deze schade niet altijd op korte termijn zichtbaar is en gezien/ herkend wordt.

De puppytijd (of de eerste maanden met een herplaatshond) is de periode waarin de hond nog met veel nieuwe situaties te maken krijgt. Ze moeten nog bekend worden met lopen aan de lijn en komen onderweg van alles nieuws tegen. Pups zijn vaak erg nieuwsgierig, maar kunnen ook nog snel schrikken. Dit gaat vaak ook op voor herplaatshonden.

Grote kans dus dat ze tijdens het uitlaten/lopen aan de lijn nog veel onverwachte bewegingen maken. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat de hond regelmatig (ineens) het eind van de lijn bereikt, of dat u zelf moet begrenzen. Denk hierbij aan het voorkomen dat de hond van de stoep af gaat, tegen iemand opspringt of elke tuin ingaat.

Zeker wanneer de hond nog jong is – dus nog in de groei is – is alles kwetsbaarder. Het advies is daarom ook altijd: investeer vanaf het begin in een goed passend tuig en niet pas als de hond wat ouder is en niet meer zoveel groeit.

Ontspannen wandelen.

Er wordt nog vaak gedacht dat een tuigje ervoor zorgt dat de hond gaat trekken. Dit is niet terecht en wordt zeer incidenteel gezien. Van de honderden honden die ik de afgelopen 8 jaar na de overgang van halsband naar tuig meerdere lessen heb mogen meemaken, heb ik dit maar bij één hond gezien.

Ontspannen wandelen aan de lijn kan gewoon bereikt worden met een tuig. Feit blijft dat de juiste begeleiding gegeven dient te worden om ontspannen te kunnen wandelen aan de lijn! Of de hond nu een halsband om heeft of een tuig.

Vaak zie je bij honden die aan de lijn trekken dat de overgang van halsband naar tuig de hond ook net iets rustiger kan worden. Dit heeft dan te maken met het wegvallen van de druk op de hals/ het keelgebied. Die druk op het keelgebied zorgt namelijk voor meer aanmaak van adrenaline.

Een hond die veel en flink trekt aan de lijn, heeft vaak moeite met dingen uit de omgeving. Het trekken is een gevolg. Door op zoek te gaan naar de oorzaak en hierin ondersteuning bieden, zal het trekken niet alleen verminderen, maar zal de hond zich ook beter voelen.

Communicatie met andere honden.

Ook hierin is een tuig fijner dan een halsband wanneer de hond aan de lijn zit. Door het vrij kunnen bewegen van de nek en kop is er minder verstoring in de communicatie tussen honden.

Meer informatie over hals- en nekgebied van hond is te vinden in de folder:  ‘Wat gebeurd er onder de halsband