Een hondentuig

De nek is erg kwetsbaar. Altijd, maar al helemaal in de groei.

Hondenwelzijn staat hoog in het vaandel. Ik heb er bewust voor gekozen om een tuigje verplicht te stellen tijdens de lessen. Ik hoop dat u na het lezen ook beseft hoe belangrijk een goed passend tuigje is wanneer er aangelijnd gewandeld wordt. De verwachting is dan ook dat u deze niet alleen in de lessen omdoet bij uw hond, maar ook daarbuiten.

Met een halsband vangt de nek alle klappen en druk op.  Het kan veel schade aanbrengen. Meer hierover in de bijgevoegde folder. Eventuele schade kan vaak pas jaren later tot uiting komen. Daarbij komt ook dat de meeste honden goed zijn in het verbergen van lichamelijk ongemak en pijn.

De puppytijd (of de eerste maanden met een herplaatshond) is de periode waarin de hond nog met veel nieuwe zaken te maken krijgt. Zeker wanneer de hond nog jong is en nog in de groei is, is alles (en dus ook de nek) kwetsbaarder. Ze moeten nog bekend worden met lopen aan de lijn en komen onderweg van alles nieuws tegen. Pups zijn vaak erg nieuwsgierig, maar kunnen ook nog snel schrikken. Dit gaat vaak ook op voor herplaatshonden.
Grote kans dus dat ze tijdens het uitlaten/lopen aan de lijn nog veel onverwachte bewegingen maken. Het is dan ook niet ongewoon dat de hond regelmatig (ineens) het eind van de lijn bereikt, of dat u zelf moet begrenzen. Denk hierbij aan het voorkomen dat de hond van de stoep af gaat, voorkomen dat hij tegen iemand opspringt of elke tuin ingaat.

Een goed passend tuig/harnas verdeeld de druk over de borst, waardoor het prettiger is voor de hond en beter voor de gezondheid. Feit blijft dat de juiste begeleiding gegeven dient te worden om ontspannen te kunnen wandelen aan de lijn! Dus juist ook in die eerste fase dient de hond een zo veilig mogelijke ‘uitrusting’ te dragen in de vorm van een goed passend Y-tuig,

Wat daarbij belangrijk is om te beseffen is dat niet alle tuigen per definitie goed zijn. Er zijn veel tuigen die helemaal niet goed zijn voor het gestel van de hond en dus, net als een halsband, op de lange termijn een grote kans geeft op lichamelijke ongemakken en blessures (o.a. aan de schouder).

Vandaar dat ik ook specifiek een Y-tuig adviseer. Dit is het juiste model tuig voor elke hond en véle malen beter dan een halsband! Altijd, maar zeker in de groei en als er nog opgevoed moet worden.

Een Y model tuig dat goed past, zorgt dat de hond vrij kan bewegen zonder belemmering. Het loopt boven de schouder langs, zit niet in de oksel en moet zo afgesteld zijn dat tijdens het lopen de elleboog ook niet tegen een gesp aankomt.

Er zijn mensen die zeggen dat een tuigje er juist voor zorgt dat de hond meer gaat trekken. Om te beginnen gaat dat niet op. Honden met halsband kunnen net zo hard gaan trekken. Er zijn honden die zelfs met een slipketting om nog enorm trekken. Sommige zelfs ze erg totdat ze bijna stikken.

Daarnaast is het meestal andersom.-> Maakt het wegvallen van die druk op de hals/ het keelgebied dat de hond al iets rustiger wordt. Die druk op het keelgebied zorgt namelijk ook voor meer aanmaak van adrenaline.

Ontspannen wandelen aan de lijn is een kwestie van allerlei factoren en kan gewoon bereikt worden met een tuig. Een hond die veel en flink trekt aan de lijn, heeft vaak moeite met dingen uit de omgeving. Daar moet oog voor zijn. Als je vanuit dat punt aan de slag gaat zal het gedrag niet alleen veranderen, maar zal de hond zich ook echt beter voelen.

Naast de lichamelijke voordelen van het aangelijnd wandelen met een tuig hebben we het nog geen eens gehad over de invloed van een halsband of tuig op de communicatie van honden onderling. Ook hierin is een tuig fijner dan een halsband wanneer de hond aan de lijn zit. Door het vrij kunnen bewegen van de nek en kop is er minder verstoring in de communicatie tussen honden.

Meer informatie: ‘Wat gebeurd er onder de halsband

Afbeelding van HHIN

Afbeelding van HHIN